duminică, 3 februarie 2013

(VIII) Evreii din Pitesti (1940-1944)



X. Evrei cu domiciliu obligatoriu în Piteşti refugiaţi din Ploieşti şi judeţul Prahova


Evreii erau obligaţi să locuiască doar în oraşele capitală de judeţ. După ce regiunea Prahovei a fost declarată zonă petroliferă strategică, toţi evreii din oraşul Ploieşti şi din judeţ au fost obligaţi să părăsească oraşul şi să se stabilească doar în oraşele capitală de judeţ, cu excepţia oraşului Bucureşti. O parte din evreii din Ploieşti au fost internaţi în lagărul Teiş – Târgovişte, iar după desfiinţarea acestuia în noiembrie 1941 prin hotărârea Marelui Cartier General o parte (213) au fost trimişi în detaşamentul de muncă obligatorie de la Găeşti, iar restul (235) au fost internaţi în spital[1].

În cursul lunilor noiembrie şi decembrie 1941, în Piteşti au venit circa 50 evreii (după alte informaţii reiese că în 1944 au fost 87 persoane), majoritatea comercianţi şi liber profesionişti, evacuaţi din oraşul de domiciliu Ploieşti declarat zona petroliferă în care evreii nu mai aveau voie să locuiască fiind trecuţi mai întâi prin lagărul de internare Teiş – Târgovişte. Alte persoane mutate cu domiciliu obligatoriu erau din Cernăuţi (familia avocatului Atlasman Bension născut în Mineşti, 23 martie 1909), Fălticeni, judeţul Baia, Constanţa (Marcovici Avram, radioelectrician născut în Odessa la 7 august 1870), Dorohoi (avocatul Zalman Solomon, născut în Bârlad, 31 decembrie 1893 care era inclus pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria din jud. Balta) şi din Târgovişte şi judeţul Dâmboviţa (19 persoane). Aceştia au avut domiciliu obligatoriu în Piteşti, fiind sub interdicţia părăsirii oraşului decât cu autorizaţie din partea Ministerului Afacerilor Interne fiind sub supravegherea strictă a organelor poliţieneşti[2].

Am redat mai jos o listă cu refugiaţii evrei din zona petroliferă Ploieşti-Prahova şi Târgovişte, din care aproape jumătate au fost deportaţi în Transnistria:


Acar Lazăr (n. 1907, Piteşti), inginer chimist, absolvent al Institutului de Chimie Industrială din cadrul Universităţii Bucureşti din 1935. A lucrat la ca inginer de fabricaţie la Industria Română de Geamuri din comuna Scăeni, Prahova până în 1941 când a fost evacuat de armată.
Acar Lazăr
Almăşeanu Jigu (1897, Piatra Neamţ) căsătorit cu Marga (n. 1908, Câmpina) au fost cu domiciliaţi în oraşul Câmpina, apoi internaţi în lagărul Teiş (Târgovişte) împreună cu toţi evreii din judeţul Prahova. Era medic cu diplomă din partea Facultăţii de Medicină din Iaşi, cu grad de căpitan medic de rezervă.
Almăşeanu Jigu
Blumer Zola (n. 1898, Fălticeni) căsătorit cu Betina (n. 1907, Bucureşti) care aveau doi copii: Lelia şi Henri Lionel. Era fost comerciant din Ploieşti cu domiciliu obligatoriu în Piteşti, strada Craiovei, nr. 90.
Blumer Zola
Buium Meier sin Bruha zis Buium Haimovici (n. 1899, Botoşani). Susţinea că neeliberându-i-se autorizaţia de a circula pe CFR nu putea să-şi desfăşoare activitatea de comisionar. Prof. Ilovici a hotărât că: „Nu are îndreptăţire legală la scutire fiind cu domiciliu obligatoriu”. 
Buium Haimovici
Catz Iancu (n. 1897, Piatra Neamţ) căsătorit cu Sofia (n. 1904, Iaşi) din Ploieşti, cu domiciliu obligatoriu în Piteşti, Egalităţii 26, de profesiune dentist cu autorizaţie din Ministerul Muncii din 1923, absolvent al Şcolii Dentare de pe lângă Facultatea de Medicină Bucureşti.
Catz Iancu
Cernăuţeanu Iosif (n. 1913, Botoşani) de profesie vânzător. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
Cernăuţeanu Iosif
Cohn Sulem Silvian (n. 1903, Ploieşti) avocat din Ploieşti, licenţiat în drept la Facultatea Juridică Bucureşti, din anul 1927, de la care dată a exercitat profesia de avocat la Baroul Prahova.
Cohn Sulem Silvian
David Bernard (n. 1905, Cernavodă) a lucrat ca patron ceasornicar în oraşul Ploieşti până în anul 1941 când a fost evacuat cu domiciliu obligatoriu în baza ordinului Marelui Cartier General. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
David Bernard
Erbstein Bernard (n. 1907, Ploieşti) funcţionar particular din Ploieşti. A lucrat la Societatea „Podgoriile Valea Călugărească” din Ploieşti, depozit de vinuri. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta)
Erbstein Bernard
Fischler A. Mozes (n. 1904, Arbore, Solca), cu două clase secundare, fost funcţionar comercial în branşa articolelor de manufactură şi galanterie. A fost evacuat de la Târgovişte cu domiciliu obligatoriu în Piteşti, strada Şerban Vodă, 30.  Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
Fischler A. Mozes
Herişan Wilhelm era un medic, fost ofiţer în Armata Română care avea astfel autorizaţia de a călători pe ruta Piteşti-Ploieşti[3].

Herman Osias (1899, Găeşti). Era contabil, diplomat al Şcolii Superioare de Comerţ din Bucureşti din anul 1921. A exercitat comerţul de galanterie şi mărunţişuri la Găeşti până la 1 noiembrie 1940. Avea domiciliul obligatoriu în Piteşti, str. Sf. Vineri, nr. 3.
Herman Osias
Iancu Simon (n. 1921, Târgovişte). În anul 1940 a terminat liceul comercial din Târgovişte şi a luat bacalaureatul comercial. În septembrie 1941 a fost luat la munca de folos obştesc, după care a fost obligat să părăsească oraşul Târgovişte, deoarece  intra în aşa-zisa zonă petroliferă. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
Iancu Simon
Leibovici Froim (n. 1896, Focşani) căsătorit cu Reina (n. 1908, Bucureşti) era funcţionar comercial care a lucrat între 1922 la 1941 la Ploieşti, evacuat din regiunea petroliferă, a ales ca domiciliu obligatoriu oraşul Piteşti, Sf. Vineri, nr. 20.
Leibovici Froim
Leibovici Leib (n. 1902, Fălticeni), fost comerciant cu patru clase de liceu.
Leibovici Leib
Machiu Leib (n. 1906, Dorohoi) fost vânzător. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta)
Machiu Leib
Marcu Alfred (n. 1919, Ploieşti). În septembrie 1940 s-a înscris la Şcoala Superioară de Textile de pe lângă Politehnica Bucureşti unde a urmat cursurile până în vara anului 1941 când le-a întrerupt studiile întrucât i-a fost stabilit domiciliu obligatoriu la Piteşti. Era fiu de invalid de război. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
Marcu Alfred
Marcu Mihail (n. 1914, Bucureşti), avocat licenţiat în drept la Facultatea de Drept din Bucureşti din anul 1938. Evacuat din Ploieşti în noiembrie 1941.
Marcu Mihail
Marcus Linker (n. 1885, Storojineţ) s-a refugiat odată cu cedarea Bucovinei către URSS, mai întâi la Bucureşti, apoi la Piteşti unde solicita aprobarea de a locui împreună cu soţia sa care era bolnavă. Acesta era pensionar fiind un fost funcţionar al Prefecturii Cernăuţi şi proprietarul hotelului Bristol din Cernăuţi[4].
Hotel Bristol (Cernăuţi)
Mibaşan  Solomon (n. 1896, Bacău) căsătorit cu profesoara Mihaela Melania (n. 1906, Turnu Severin), a fost trecut în timpul războiului ca învăţător şi educator religios al copiilor evrei din Piteşti, dar şi pe lista şcolii primare evreieşti „Luca Moise” din oraşul Ploieşti, unde avea catedră permanentă de director, învăţător şi educator religios. 
Mochi Victor (n. 1893, Piatra Neamţ), stabilit la Ploieşti din 1909, era medic dentist în baza autorizaţiei Ministerului Muncii din 1923 şi Înaltului Decret Regal publicat în Monitorul Oficial nr. 86 din 19 aprilie 1929. Înscris în colegiul medicilor Argeş – secţia dentiştilor cu practică redusă. Va profesa de la 1 aprilie 1942 în cabinetul dentar al dr. Cusiner din Piteşti. Mai afirma că „În conformitate cu decizia nr. 248 din 15 noiembrie 1941, investită cu formulă executorie, a Curţii Superioare Administrativă din Bucureşti, se constată că fac parte din categoria a II-a de evrei, ca unul ce am luptat în linia de foc pentru România, fiind grav rănit pe câmpul de onoare şi decorat cu „Bărbăţie şi Credinţă, cu spade” clasa a II-a, pentru fapte de arme”.
Mochi Victor
Schapira Lazăr (n. 1905, Brăila) a lucrat la Industria de Faianţă din Ploieşti. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).  
Schapira Lazăr
Singer Iacob (n. 1911, Piteşti), a fost contabil şi funcţionar particular care a lucrat la firma „Carmen Transporturi” din  Ploieşti. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
Singer Iacob
Singer Zalic (n. 1922, Piteşti), a fost funcţionar particular în Ploieşti unde a lucrat la SAR „Carmen” de Transporturi Internaţionale din Ploieşti. Concediat şi evacuat de la Ploieşti fiind zonă petroliferă a fost concentrat pentru muncă de folos obştesc. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
Singer Zalic
Sommer Bruno (n. 1907, Rădăuţi), a studiat medicina la Paris, în calitate de doctorand în medicină a fost întrebuinţat la toate concentrările în calitate de medic de unitate.
Sommer Bruno
Sommer Cecil (n. 1904, Brodina), a obţinut în iulie 1926 diploma de inginer la Academia de Înalte Ştiinţe Comerciale din Liege, Belgia. A fost şeful contabilităţii la societatea petrolieră Concordia Ploieşti - Serviciul Conductelor şi Rezervoarelor.
Sommer Cecil
Spodheim Bernhard din Ploieşti. Născut 21 august 1915. a sudiat dreptul întrerupând cursurile în anul III pentru a face serviuciul militar. La terminare nu a mai fost admis la Fac. Domiciliul str. Băilor, 7. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
Spodheim Bernhard
Spodheim Carol (n. 1893, Mihăileni, Dorohoi) căsătorit cu Charoltte (n. 1897, Botoşani) era un medic din Ploieşti înscris în colegiul medicilor din Prahova, cu titlu de doctor în medicină la Facultatea de Medicină din Viena din anul 1926 şi cu drept de practică recunoscut din 1928. A fost folosit de Cercul de Recrutare Argeş pentru  munca de folos obştesc.
Spodheim Carol
Spodheim Carol (n. 1908, Târnauca) era un avocat din Ploieşti cu licenţă în drept la Facultatea de Drept de la Iaşi în 1930. Fiind înscris în Baroul Prahova, a practicat avocatura până în 1940 când a fost radiat în baza decretului privitor la statutul juridic al evreilor. Avea domiciliu obligatoriu în Piteşti strada Băilor, nr. 7, în baza ordinului Marelui Cartier General 58.406 din 13 noiembrie 1941.
Spodheim Carol
Spodheim Martin (n. 1907, Dumbrăveni) din Ploieşti. Absolvent al Institutului Superior de Comerţ din Anvers (Belgia). A fost funcţionar cu gradul de şef de birou la Camera de Comerţ şi Industrie Botoşani în perioada 1933-1938. În perioada 1939-1941 a lucrat la SAR Textila Ploieşti.
Spodheim Martin
Şain Ştrul (n. 1906) era de meserie boiangiu şi curăţător de haine la Simon Mihailovici din Câmpina. A fost evacuat din zona Câmpina fiind zonă petroliferă şi trimis în lagărul de la Teiş – Târgovişte, apoi la Găeşti pentru muncă de folos obştesc şi în final cu domiciliu obligatoriu în Piteşti, str. Şerban Vodă, nr. 106. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
Şain Ştrul
Şvarţman Aron, doctor în medicină şi chirurgie în vârstă de 36 ani. Practica medicina în baza studiilor de la Facultatea de Medicină Bucureşti şi cu specializare la Universitatea din Viena, cu drept de liberă profesie din 1931. A profesat ca medic O.R.L.-ist în oraşul Ploieşti până în 1941 când a fost evacuat în lagărul Teiş-Târgovişte, apoi a ales domiciliu obligatoriu în Piteşti, str. Primăverii, nr. 45.
Şvarţman Aron
Wasserman Aron (n. 1905, comuna Pogana, jud. Tutova) căsătorit cu Felicia (n. 1910, Ploieşti) aveau o fată Adriana Luiza (n. 1935, Ploieşti). Era doctor în chimie al Facultăţii de Ştiinţe din Torino – Italia cu diploma din 1930. A funcţionat în calitate de chimist pe lângă societăţile petroliere Petrolmina şi Meotica Română din Ploieşti până la data de 14 iulie 1941 când a fost evacuat. 
Wasserman Aron
Wesler Wolfgang (n. 1911, Rădăuţi) căsătorit cu Sabina (n. 1912, Bucureşti) era un tehnician textilist din Ploieşti. A lucrat la uzinele Buhuşi şi apoi la fabrica „Dorobanţul” din Ploieşti. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
Wesler Wolfgang
Zalman Adolf Segall (n. 1920, Târgovişte) contabil evacuat de la Târgovişte. Avea diplomă de bacalaureat comercial şi un an de studii la Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale. Ultimul loc de muncă a fost asistent în drogherie.
Zalman Adolf Segall
Zissu Ioan (n. 1919, Târgovişte) originar din Târgovişte. Student înscris la Facultatea de Farmacie Bucureşti. Tatăl său fiind fotograf, a învăţat meseria şi poseda o adeverinţă.
Zissu Ioan






[1] Ibidem, dosar 8/1941, f. 219-220.

[2] Arhivele Naţionale – Argeş, fond Poliţia Piteşti, dosar 58/1941-1944, f.n.

[3] Ibidem, dosar 8/1941, f. 246.

[4] Ibidem, f. 66.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

“Fii drăguţ cu arhiviştii. Ei te pot şterge din istorie“