duminică, 3 februarie 2013

(II) Evreii din Pitesti (1940-1944)


SUBMINAREA ECONOMICĂ A EVREILOR
III. Românizarea economiei

Naţionalizarea imobilelor evreieşti


O primă măsură a fost exproprierea tuturor imobilelor deţinute de evrei în mediul rural cu toate că în zonele rurale din Argeş existau foarte puţine stabilimente economice evreieşti care au fost totuşi naţionalizate: un atelier de prelucrarea produselor lemnoase deţinut de Avram Goldstein în Jiblea Veche, o fostă fabrică de spirt în comuna Budeasa, o cârciumă veche şi un teren în comuna Stolnici etc. după cum reiese din situaţia de mai jos[1]:

Nr. crt.
Domiciliu, strada
Localitatea unde se află imobilul
   1.
Dr.  Arie D. Iancu
Bucureşti, strada Gogu Cantacuzino
Budeasa
  2.
Dr. S. Raistadt
Piteşti, strada Doamna Bălaşa
Stolnici
 3.
Idem
Idem
Isbăşeşti
 4.
Idem
Idem
Jiblea – Păuşa
 5.
Davidela Aladjem
Piteşti, B-dul Elisabeta
Săpata de Jos

Proprietăţile lui Iosif Marcovici de la Budeasa, o casă şi un conac, au fost expropriate fiind date în folosinţa Ministerului Apărării Naţionale pentru a fi folosite ca depozit de muniţii. Din alte documente reiese că Iosif Marcovici a deţinut fabrica de spirt de la Budeasa care era închisă încă din 1932.

Terenul din comuna Jiblea, satul Păuşa, aflat pe malul Oltului, în imediata apropiere a staţiunii Călimăneşti-Căciulata, la 300 metri de gară, teren împrejmuit în suprafaţă de aproape o jumătatea de hectar pentru construirea unei vile, a fost luat de la proprietarul doctor specializat la Paris, Raistat căsătorit cu Stela cu cabinet în strada Doamna Bălaşa, nr. 33 din Piteşti ca fiind „abandonat”, în conformitate cu măsurile legislative (Decretul Lege 3.347 din 1940 publicat în „Monitorul Oficial” nr. 233 din 5 octombrie 1940), deşi proprietarul a susţinut că a făcut declaraţie legală la Ministerul Economiei Naţionale – Subsecretariatul de Stat al Colonizării şi Populaţiei Evacuate (SSCPE).

Despre celelalte terenuri şi alte bunuri deţinute de dr. Raistadt la Stolnici şi de Davidela Aladjem la Săpata se susţinea, ca o legitimare a actului de expropriere, că au fost dobândite prin judecată de la foştii proprietari, ţărani săraci, care au luat împrumuturi cu camătă de la aceşti evrei, împrumuturi pe care nu le-au putut restitui. SSCPE a hotărât ca terenul şi casa din Stolnici ale dr. Raistat să fie folosite de un colonist refugiat din comuna Popina, judeţul Durostor care avea o familie numeroasă cu nouă copii. Prefectul legionar de Argeş, dr. Mihail Georgescu într-o adresă către SSCPE arăta că imobilele din Stolnici au fost dobândite prin ipotecă şi camătă de la locuitorul Tudor Şerban Ivan în anul 1932. Terenul arabil din Stolnici a fost în continuare lucrat în dijmă de fostul proprietar, Tudor Şerban Ivan care a locuit inclusiv în casă, fără să fie deranjat de dr. Raistad. Prefectul susţinea că ţăranul din Stolnici fiind sărac, ar fi trebuit ca terenul să rămână în folosinţa acestuia şi în anul agricol 1940-1941.

Anumite persoane fizice sau societăţi evreieşti (suspecte de a fi evreieşti) din Bucureşti erau acuzate că au cumpărat şi exploatat pădurile din nordul judeţului Argeş. Evreul Isac Krumholtz care era administrator la exploataţia forestieră a lui Gh. Buzescu din satul Dăngeşti, comuna Berislăveşti a fost evacuat forţat de jandarmi cu domiciliu obligatoriu în Piteşti. Patronul exploataţiei a intervenit la organele silvice şi a primit pentru angajatul său evreu un ordin de rechiziţie, însă în urma unei plângeri din partea locuitorilor din Berislăveşti care susţineau că evreul Krumholtz „cumpără alimente pentru a-şi susţine familia aflată la Bacău”, Ministerul Agriculturii şi Domeniilor a intervenit pentru anularea ordinului de rechiziţie. Deşi Krumholtz a cerut aprobarea ministrului Afacerilor Interne pentru a-şi întregi familia care se afla la Bacău, nu a primit o rezoluţie pozitivă[2].

De asemenea, toţi evreii din comunele judeţului Argeş au primit domiciliu obligatoriu în oraşul Piteşti. Evacuarea forţată a celor 12 evrei din mediul rural s-a făcut în grabă de organele Jandarmeriei în termen de 48 de ore. O parte din cei evacuaţi nu au putut să-şi ia nici măcar bagajele personale. Sofia Penchas văduvă în vârstă de 68 ani se plângea autorităţilor judeţene, fără să aibă vreun sprijin concret din partea acestora, că la data evacuării forţate din comuna Hârseşti unde avea gospodărie, fostul primar al comunei, anume Florea Gherevoaia i-a sechestrat toate bunurile mobile, „lăsându-mă să plec numai cu hainele de pe mine”, după cum afirma aceasta.

Aceşti evrei erau supravegheaţi în permanenţă de biroul Siguranţei din cadrul Poliţiei Piteşti unde erau obligaţi să facă o „viză de prezenţă zilnică” [3]. Excesul de zel sau incapacitatea unor jandarmi de a pune eticheta „origine etnică evreiască” a determinat evacuarea inclusiv a cizmarului din comuna Găvana, numitul Frodel Mihail care era însă de origine polonă şi de religie romano-catolică[4].
* * *
La nivelul judeţului s-a înfiinţat o Comisie pentru Administrarea Bunurilor Expropriate de la Evrei care funcţiona în cadrul Prefecturii Argeş. Comisia avea în 1942 următoarea componenţă: preşedinte era prefectul, avocat Constantin Popescu (temporar a fost înlocuit de subprefectul Ion R. Cârstocea); administrator-general era căpitan Mihail Maneca; delegat din partea CNR era avocat Alin Constantinescu; membru era inginer Ion Cogălniceanu; secretar era şeful de serviciu Dumitru Ghindeanu.

Această comisie a avut în vedere în primul rând satisfacerea necesităţilor autorităţilor, şcolilor sau instituţiilor publice în ceea ce priveşte necesarul de imobile pentru desfăşurarea activităţii şi mai apoi satisfacerea doleanţelor persoanelor particulare[5]. După respectarea ordinii de atribuire, acele clădiri pentru care nu existau solicitări, erau scoase la licitaţie de către Comisie, anunţurile fiind publicate în ziarul „Argeşul”. Şi de această dată exista o ordine de atribuire, fiind preferaţi în primul rând „românii etnici”, după aceea germanii şi italienii şi numai în lipsa acestor concurenţi erau admişi să participe la licitaţie şi evreii. De asemenea, se făceau unele concesii pentru acei evrei care au luptat în campania din primul război mondial. Aceştia aveau dreptul legal de a primi prelungirea contractelor de închiriere, deşi contractele cu evreii trebuiau să fie făcute pe maxim 6 luni, iar cele cu „etnicii români” pe un an. Comisia punea în vedere deţinătorilor evrei ai imobilelor că sunt obligaţi să lase liberă vizitarea apartamentelor între orele 16-17 de către doritorii care voiau să le închirieze, iar opunerea de orice manieră fiind considerată „act de sabotaj al românizării” care atrăgea pe lângă pedepsele legale administrative şi evacuarea de îndată.

Dintr-o situaţie întocmită în anul 1941 de serviciul administrativ din cadrul Primăriei Piteşti, reiese că în oraş existau 25 evrei proprietari de imobile supuşi exproprierii[6]. Proprietarii evrei au fost evacuaţi din propriile case sau au fost izolaţi în cele mai proaste încăperi: în mansarde, în subsoluri pentru care trebuiau să plătească chirii foarte mari către CNR[7].

Fiecare imobil a primit din august 1941 „un administrator”[8] şi au fost scoase la licitaţie publică pe o perioada de 6 luni sau maxim un an de către Prefectura Argeş, sumele rezultate din plata chiriilor mergând în totalitate către CNR. În rândul administratorilor au fost numiţi în general ofiţeri activi sau în rezervă din regimentele locale 6 Artilerie şi 4 Dorobanţi, avocaţi şi magistraţi din Piteşti, inclusiv prefectul Traian Cerchez.

Nr.
crt.
Numele şi prenumele proprietarului evreu
Domiciliul, strada
Numele persoanei propuse ca administrator
1.         
Aron Feinstein
Al. Lahovary, 20
-
2.         
Aron Feinstain
Al. Lahovary, 30
Magistrat Balaban Aurel
3.         
Dr. Iosif Feinstein
Al. Lahovary, 36
-
4.         
Sara Levitt
Brâncoveanu, 13
Magistrat Pascu Gheorghe
5.         
Estera Leibovici
Brătianu, 14
Avocat Popa Nicolae
6.         
Margareta Chivici şi Moritz
Brătianu, 14 loc viran
-
7.         
Moştenitorii Solomon Bercovici (Iosif) 
Brătianu, 22
Maior Cristescu Damian
Căpitan Florescu Gheorghe
8.         
Mina Fristak
Brătianu, 24
Sublt. Păunescu Viorel
9.         
Pepi M. Schwartz
Brătianu, 29
Căpitan Mândrilă Traian
10.     
Iacob Fristak
Costache Negri, 24
Avocat Dan Dancovici
11.     
Stela Reistadt
Doamna Bălaşa, 33
Magistrat Boltuş Nicolae
12.     
Iancu şi Samuela Abramovici
Egalităţii, 23
Lt.col. Constantinescu Dan
Maior Teodoreanu
13.     
Charolta Haim
Egalităţii, 27
Avocat Şerbănescu Gheorghe
14.     
Davidela Aladjem
Elisabeta, 41
Lt.col. Tătaru Ion
15.     
Tea Dr. Kesner
Elisabeta, 46
Maior Ioanid Alexandru
16.     
Sofia Em. Adlersberg
Elisabeta, 52
Col. Cerchez Traian
17.     
Bertha Levy
Elisabeta, 64
Magistrat Popovici Mihail
18.     
Herman Nuremberg
Fritz Viermescu, 10
Lt. Jianu Nicolae
19.     
Irina Haim
Justiţiei, 14
Căpitan Panaitescu Ioan
20.     
Avram Hamiovici
Lascăr Catargiu, 9
Căpitan Cristescu Ioan
21.     
Amalia dr. Cusiner
Primăverii, 25 şi 27
Căpitan Brătescu D.
Sublt. Vulpaş Ion
22.     
Haim Michelstein
Sf. Vineri, 7-9
Căpitan Ionescu Teodor
23.     
Filip Simovici
Şerban Vodă, 27
Căpitan Pârvulescu Radu
24.     
Moştenitorii Rubin Leibovici
Şerban Vodă, 28
Căpitan Boiangiu Mihail
Avocat Georgescu Gheorghe
25.     
Debora Davidsohn
Şerban Vodă, 33
Căpitan Stănescu Teodor
26.     
David Silberstein
Şerban Vodă, 64
Maior Iliescu Dumitru
Căpitan Ioanid Nicolae
Căpitan Timus Alexandru
27.     
Calman Alberg
Ţepeş Vodă, 38
Avocat Tudor I. Tudor


Clădirea şcolii evreieşti din oraş, după naţionalizare, a fost atribuită Poliţiei Piteşti care nu avea la acea dată „un local propriu care să corespundă necesităţilor poliţiei” şi pentru a fi în aproprierea Prefecturii Argeş. Ministerul Afacerilor Interne plătea pentru Poliţia Piteşti o chirie anuală de 100.000 lei care mergea direct în contul CNR[9]. Din alte surse documentare reiese că fosta şcoală evreiască a fost atribuită, fără să fie folosită, către Divizia a III-a.

Cel mai mare imobil din Piteşti care a fost naţionalizat a aparţinut evreicei Ernestina Fels (fostă A. Grumberg) cu domiciliul în Bucureşti, str. Cazarmei, nr. 15. Aceasta era proprietara unui teren din strada Trivale nr. 36-40 în suprafaţă de 9.097 mp pe care se găseau clădirile fostei fabrici de bere „Trivale”. Prefectul Constantin Popescu susţinea că pe terenul din strada Trivale care avea împrejmuirea complet deteriorată, fapt pentru care locuitorii din cartier îşi aruncau gunoaiele acolo, se aflau în părăsire şi în completă dărâmare încă din anul 1932, o vilă, o magazie şi o clădire a fostei fabrici de bere. În 1942, Comisia pentru Administrarea Bunurilor Expropriate de la Evrei a concesionat aceste imobile pe termen de 15 ani, cu o chirie anuală de 50.000 lei, plus impozite către stat, judeţ şi oraş în folosul Fabricii de Bere „Traian” din Turnu-Severin care dorea să refacă construcţiile dărâmate şi să aducă instalaţii necesare reînfiinţării fabricii de bere din oraş. De asemenea, o altă societate numită „Impero” şi-a exprimat unele pretenţii asupra acestor imobile[10].

Deşi numărul clădirilor deţinute de evrei care au fost naţionalizate era destul de mic au existat suficiente alte instituţii locale care au solicitat să li se dea cu chirie asemenea imobile: Liceul Industrial de Băieţi, Subinspectoratul Pregătirii Premilitare Argeş, Primăria Piteşti, Regiunea Fitosanitară Piteşti înfiinţată în 1942 în cadrul Ministerului Agriculturii şi Domeniilor[11] etc. Au existat cazuri cum a fost cel al Liceului de Fete „Mihail şi Sevastiţa Vasilescu” (actualmente Colegiul „Zinca Golescu”) care şi-a exprimat dorinţa de a cumpăra un imobil fostă proprietate evreiască, deşi în 1942 nu exista nicio reglementare legală privind vânzarea imobilelor, ci doar închirierea lor. Aceste imobile evreieşti expropriate erau foarte solicitate de instituţiile locale deoarece se găseau în zonele centrale ale oraşului şi erau în general construcţii solide, case cu etaj, cu multe camere spaţioase, adesea dotate cu instalaţii sanitare, aşa cum rezultă din lista redată mai jos:

- Imobilul Samuela şi Iancu Abramovici din strada Egalităţii, 23 era pus la dispoziţia Ministerului Muncii pentru găzduirea Căminului de ucenici care plătea CNR o chirie anuală de 20.000 lei[12], iar mai apoi a fost atribuit Camerei de Agricultură Argeş.

- Imobilul Berta Levy (fostă Michelştain), strada Elisabeta, 64 a fost atribuit pentru Grădiniţa de copii nr. 2. De asemenea, proprietara a fost obligată să plătească o chirie anuală uriaşă de 160.000 lei către CNR. În 1942, Comisia a cerut evacuarea proprietarilor evrei. În acelaşi imobilul din strada Elisabeta, nr. 64 era proprietar şi Mişu Michelstain pentru care s-a aprobat prelungirea contractului de închirie pentru că luptase în campania din primul război mondial.

- Imobilul Sofia Adalsberg a fost dat Primăriei Piteşti pentru Întreprinderile Comunele Piteşti.

- Imobilul Tea Dr. Kesner (scris şi Teia dr. Chersner) a fost atribuit pentru Serviciul Sanitar, Circa a II-a (Clinica şcolară) şi Ateneul „Ionescu Gion”.

- Imobilul Estera Leibovici a fost atribuit pentru Serviciul Aprovizionării şi Consiliul de Patronaj al Operelor Sociale.

- Imobilul Herman Nuremberg fost atribuit pentru Subinspectoratul Pregătirii Premilitare şi CPOS – pentru Azilul de copii sugari.

- Imobilul Amalia dr. Cusiner a fost atribuit pentru Regiunea Fitosanitară. Deoarece doctorul Cusiner a luptat în timpul primului război mondial ca medic care a primit şi decoraţie, autorităţile au aprobat prelungirea chiriei pentru suma anuală de 40.000 lei.

- Imobilul Sara Levit a fost atribuit pentru Căminul Cultural Judeţean Argeş. Sara Levit fiind căsătorită Iosif Uşer Levit care luptase în primul război mondial s-a bucurat de prelungirea contractului de închirie, însă trebuia să plătească o chirie anuală de 64.000 lei.

- Imobilul Davidela Aladjem fost atribuit iniţial pentru dr. M. Deleanu, pentru suma anuală de 40.000 lei şi impozit de 16.000 lei către stat, plus 5.600 lei cheltuieli de administraţie. Foştii proprietari au fost izolaţi într-o cameră şi o bucătărie aflate la mansarda clădirii[13]. Un alt apartament a fost dat în folosinţa comisarului Alexandru Gradin pentru suma anuală de 36.000 lei, însă a renunţat la ofertă.

- Imobilul Avram Hamiovici a fost atribuit pentru Divizia a III-a.

- Imobilul Mina Frischtak din strada Brătianu, nr. 26, format dintr-o casă cu 6 camere din care o cameră a fost închiriat de Serviciul Veterinar pentru o chirie anuală de 25.000 lei.

- Imobilul Iacob Frischtak din strada Costache Negri, 24, format dint-o magazie pentru conservat piei crude a fost închiriat de către ORAP, reprezentat de Nicolae Rădulescu cu 44.000 lei plus alte impozite şi taxe.

Alte persoane fizice care au închiriat imobile evreieşti au fost: căpitan C. Slăvescu (imobilul Estera Leibovici, str. Brătianu, 14), subprefectul Ion R. Cârstocea (imobilul Avram Haimovici, str. L. Catargiu, 9) etc.

Autorităţile locale au respectat dreptul mai multor medici din oraş de a continua să locuiască cu chirie în propriile locuinţe pentru care plăteau sume mari de bani în contul CNR, deoarece aceştia luptaseră în campania din primul război mondial în calitate de medici militari (dr. Cusiner, dr. Kesner etc.), precum şi pentru alţi evrei care au luptat în primul război mondial (Mişu Michelstain, Rubin Leibovici etc.).

A existat şi un caz mai aparte prin care Eugen Mayer a solicitat prin avocaţii săi ca imobilul său din strada Viilor, nr. 3 – o prăvălie cu un cuptor de fabricat pâine – închiriat de Alexandru Lăpedatu să fie scutit de la expropriere deoarece avea diplomă de încetăţenire din 1925 şi făcea dovadă că aparţine bisericii Reformate Evanghelice din St. Laurent du Pape din Franţa. Inclusiv Legaţia Franceză din Bucureşti a trimis o adresă prin care arăta că Eugen Mayer era de „origine etnică franceză”. Comisia a hotărât că actele prezentate „nu fac dovada originii etnice a domnului Eugen Mayer” şi a scos imobilul la licitaţie în 1942[14].
Mihail Ilovici la aniversarea de 70 de ani. (Biblioteca Argeş, 1980). Prin amabilitatea poetului Nicolae Eremia (n. 1948, Teiu).
* * *
În ceea ce priveşte ponderea economică a firmelor evreieşti în viaţa urbei, rezultă că în anul 1941 în Piteşti existau în evidenţele Registrului Comerţului din subordinea Camerei de Comerţ şi Industrie Piteşti un total de 1426 firme înregistrate, din care doar 29 firme comerciale sau industriale erau deţinute în mod direct de patroni evrei, aflate cu precădere în zona comercială centrală a oraşului, pe strada Şerban Vodă, actualmente strada Victoriei[15]. În februarie 1942, prof. Mihail Ilovici[16] într-o adresă către OCR Bucureşti, susţinea că: „Trebuie legiferată problema comerţului jidovesc, deoarece în judeţul Argeş, există numai în Piteşti 36 magazine jidoveşti toate în centru, iar aiurea el este foarte puternic şi deşi mulţi dintre români, negustori destoinici ar dori să preia întreprinderile acestea cu bani gheaţă, totuşi nu există nicio posibilitate practică de a elimina jidanii, în favoarea românilor etnici”[17].

Românizarea tuturor firmelor evreieşti din oraş trebuia să fie terminată până la finele anului 1941[18]. Evreii din Piteşti controlau principale ramuri ale comerţului local, serviciile şi mai puţin ramurile de producţie, fără să deţină totuşi o pondere majoră aşa cum se observă din tabelul următor:

Nr. crt.
Numele şi prenumele patronului
Felul
comerţului
Sediul întreprinderii

  1.  
Horovitz Calman
Piei brute, păr, blănuri 
Al. Lahovary, 17

  1.  
Levit Iosif
Manufactură
Al. Lahovary, 26

  1.  
Hechter L. Ghizela
Atelier de perii
Al. Lahovary, 30

  1.  
Davidsohn Şmil
Băcănie
Craiovei, 12

  1.  
Wasserman Alexandru
Galanterie
Craiovei, 15

  1.  
Marcus David
Librărie şi mărunţişuri
Craiovei, 4

  1.  
Michelstein Mişu
Manufactură
Piaţa Episcopiei

  1.  
Adlesberg Sofia
Manufactură
Piaţa Episcopiei, 1

  1.  
Israilovici David
Mărunţişuri
Piaţa Episcopiei, 4

  1.  
Ghelber Iancu
Băcănie
Sf. Vineri, 25

  1.  
Sarica M. Grumberg
Manufactură
Şerban Vodă, 15

  1.  
Schwartz Maier
Parfumerie
Şerban Vodă, 15

  1.  
Zuckerman Francisc
Galanterie, confecţii
Şerban Vodă, 19

  1.  
Simovici Filip
Manufactură
Şerban Vodă, 25

  1.  
Cohn Iosif
Confecţii diverse
Şerban Vodă, 27

  1.  
Graif Avram
Hăinărie
Şerban Vodă, 28

  1.  
Leibovici Rebeca
Manufactură
Şerban Vodă, 28

  1.  
Sliberstein D. Lily 
Magazin încălţăminte
Şerban Vodă, 29

  1.  
Siegler Iancu Janeta
Manufactură
Şerban Vodă, 31

  1.  
Marcus Iosif Lupu
Galanterie „La Rozeta”
Şerban Vodă, 32

  1.  
Singher Ana
Parfumerie
Şerban Vodă, 38

  1.  
Lang Iosif
Magazin de mobile
Şerban Vodă, 40

  1.  
Itzcovici Adela
Ceasornicărie
Şerban Vodă, 51

  1.  
Braunstein Roza
Librăria „Cultura”
Şerban Vodă, 52

  1.  
Mencer Iosif
Fotograf
Şerban Vodă, 81

  1.  
Leibovici A. Mihail
Ciment, sare, fierărie
Târgu din Vale, 2

  1.  
Barad Solomon
Manufactură
Teiuleanu, 2

  1.  
Meirovici Emil
Produse petroliere
Tudor Vladimirescu, 60

  1.  
Chivici Moritz
Magazin pielărie
Unirii, 1

Din situaţia prezentată mai jos rezultă că în Piteşti existau 50 de proprietari de firme comerciale din rândul celorlalte minorităţi naţionale care erau deci mai numeroşi în raport cu proprietarii evrei. De asemenea, patronii evrei erau mai numeroşi dacă ne raportăm la fiecare minoritate în parte: 29 evrei, 14 greci, 12 bulgari, 9 armeni, 4 germani, , 4 italieni, 2 turci, 2 unguri etc.

Nr. crt.
Numele şi prenumele patronului
Felul comerţului
Sediul întreprinderii
Originea etnică

  1.  
Antonescu P. Anton
Manufactură
Piaţa Episcopiei, 60
Armean

  1.  
Altiokaian Mhitar
Cafea, băcănie
Şerban Vodă, 20
Armean

  1.  
Abraham Leon
Coloniale
Doamna Bălaşa, 15
Armean

  1.  
Agop S. Ioan
Ceasornicărie
Şerban Vodă, 49
Armean

  1.  
Cerchez Teodor
Farmacie
Şerban Vodă, 54
Armean

  1.  
Elibenghian Hevont
Bombonerie
Craiovei, 57
Armean

  1.  
Minasian Bergi
Bombonerie şi zaharicale
Craiovei, 21
Armean

  1.  
Ohanesian Kirkor
Coloniale
Craiovei, 7
Armean

  1.  
Fraţii Eluchian J.
Magazin de pielărie
Craiovei, 18
Armean

  1.  
Dumitru Marin
Zarzavaturi
Piaţa Episcopiei
Bulgar

  1.  
Dumitru T. Constantin
Zarzavaturi
Piaţa Episcopiei
Bulgar

  1.  
Damianoff N.N.
Magazin de pielărie
Craiovei, 6
Bulgar

  1.  
Grigorescu Gheorghe
Simigerie
Craiovei, 53
Bulgar

  1.  
Ilie Ivan Aurelian
Brutărie
Craiovei, 32
Bulgar

  1.  
Ioan Gheorghe
Brutărie
Şerban Vodă, 137
Bulgar

  1.  
Ioan Tudor
Brutărie
Viilor, 76
Bulgar

  1.  
Minceff Dobre
Magazin de fierărie
Al. Lahovary, 18
Bulgar

  1.  
Stavre I. Gheorghe
Lăptărie
Doamna Bălaşa
Bulgar

  1.  
Somoff Viorica
Magazin de fierărie
Târgu din Vale, 30
Bulgar

  1.  
Arizan H. Ilie
Băcănie
Şerban Vodă, 101
Bulgar

  1.  
Boiadjieff Gheorghe
Magazin de fierărie
Târgu Din Vale, 4
Bulgar

  1.  
Gotwald Nicht
Atelier mecanic
Elisabeta, 166
German

  1.  
Muller Iosif
Moară şi darac pentru lână
Târgu Din Vale, 53
German

  1.  
Stempel Leonard
Fabrică de mezeluri
Doamna Bălaşa
German

  1.  
Fraţii Satller
Tâmplărie
Brătianu, 34
German

  1.  
Alexandri V. Iani
Băcănie
Viilor, 41
Grec

  1.  
Alexe Nicola
Zarzavaturi
Piaţa Episcopiei
Grec

  1.  
Alexiu Ilie
Depozit băuturi
I.G. Duca, 15
Grec

  1.  
Coleta Lazăr
Brutărie
Sf. Vineri, 17
Grec

  1.  
Coleta Tănase
Cârciumă
Primăverii, 53
Grec

  1.  
Floru Haralambie
Cinematograf
Şerban Vodă, 76
Grec

  1.  
Gheorghe N. Ionel
Cârciumă şi băcănie
Craiovei, 121
Grec

  1.  
Nicolau M. Ion
Hotel, băuturi şi restaurant
Piaţa Episcopiei
Grec

  1.  
Panait Dumitru
Măcelărie
Viilor, La Pod
Grec

  1.  
Salanghioti Dumitru
Măcelărie
Hala Comunală
Grec

  1.  
Tefas Hristu  
Depozit de băuturi
Teiuleanu, 16
Grec

  1.  
Tefas Gheorghe
Măcelărie
Hala Comunală
Grec

  1.  
Tefas Ştefan
Berărie
Teiuleanu, 10
Grec

  1.  
Valeca Costică
Brutărie
Primăverii, 28
Grec

  1.  
Arganini Ştefan
Tuburi ciment
Elisabeta
Italian

  1.  
Banfi Luigi
Antreprenor
Libertăţii, 34
Italian

  1.  
Caşarsa Ştefan
Antreprenor lucrări
Râurilor, 4
Italian

  1.  
Domenico Breto
Antreprenor
Şerban Vodă, 109
Italian

  1.  
Naum Dabe
Brutărie
Viilor, 32
Nestabilită(?)

  1.  
Sufleris D. Ioan
Cereale şi hotel
Ţepeş Vodă
Român macedonean

  1.  
Sufleris D. Adam
Cereale şi seminţerie
Doamna Bălaşa, 17
Român macedonean

  1.  
Halit Ibraim
Bragagerie
Viilor, 5
Turc

  1.  
Halit Demir
Băcănie şi cereale
Viilor, 7
Turc

  1.  
Uivary Alexandru
Tăbăcărie
Râurilor, 5
Ungur

  1.  
Uivary Miclos
Caretaşerie
Viilor, 88
Ungur
În comunele din judeţul Argeş existau 19 firme deţinute de patroni din rândul minorităţilor naţionale şi niciun patron evreu, acestora din urmă fiindu-le interzisă prin lege aşezarea în zonele rurale precum şi deţinerea de firme sau orice fel de afaceri.
Nr. crt.
Numele şi prenumele patronului
Felul comerţului
Sediul întreprinderii
Originea etnică

  1.  
Salman Iacob
Manufactură, băcănie
Teiu
Albanez

  1.  
Şaban Ilie
Manufactură, bragagerie
Hârseşti
Albanez

  1.  
Maria Ştriff
Manufactură, mărunţişuri
Pădureţi
German

  1.  
Zitter Adalbert
Industrializarea laptelui
Jiblea
German

  1.  
Busis gheorghe
Brutărie
Găvana
Grec

  1.  
Casoti Gh. Dumitru
Măcelărie
Costeşti
Grec

  1.  
Economu Iani
Coloniale, mărunţişuri
Bârseşti
Grec

  1.  
Decher Iacob Luigi
Moară cu motor
Albeşti
Italian

  1.  
Cepelovici Vasile
Brutărie
Tigveni
Sârb

  1.  
Azirovitch K. Issen
Băcănie, manufactură
Teiu
Turc

  1.  
Aliovici Şaban
Băcănie, manufactură
Cireşu
Turc

  1.  
Durmiş Fidan
Manufactură, mărunţişuri
Mozăceni
Turc

  1.  
Iuseim Becteş
Manufactură, băcănie
Negraşi
Turc

  1.  
Ibraim Curtiş
Manufactură, coloniale
Cerşani
Turc

  1.  
Ibraim Elmas
Bragagerie, mărunţişuri
Costeşti
Turc

  1.  
Liman Ruşan
Manufactură, băcănie
Deagurile
Turc

  1.  
Mustafovici Mustafa
Manufactură, fierărie
Isvoru de Sus
Turc

  1.  
Nurdunovici Latif Cherim
Fierărie, coloniale
Bârlogu
Turc

  1.  
Curco P. Anton
Băcănie, măcelărie
Găvana
Ungară

În oraşul Curtea de Argeş erau înregistrate în total 121 firme comerciale, din care 9 erau deţinute de patroni din rândul minorităţilor naţionale, fără să existe vreo firmă evreiască.

Nr. crt.
Numele şi prenumele patronului
Felul comerţului
Sediul întreprinderii
Originea etnică

  1.  
Vartanian Eghia Vartan
Cafenea, cafea
Negru Vodă, 53
Armean

  1.  
Anghel Constantin
Brutărie
Albeşti, 27
Bulgar

  1.  
Alexe Raiciu
Mărunţişuri
Negru Vodă, 17
Bulgar

  1.  
Damian A. Socol
Brutărie, cereale
Carol, 2
Bulgar

  1.  
Stoian Teofil
Brutărie
Carol, 17
Bulgar

  1.  
Klein Iulius
Lăcătuşărie mecanică
Sân Nicoară, 12
German

  1.  
Filauro Domenico
Încălţăminte, pielărie
IC Brătianu, 2
Italian

  1.  
Filauro Giovani
Manufactură, galanterie
Negru Vodă, 42
Italian

  1.  
Adilovici Abdul
Bragagerie
Negru Vodă, 16
Turc




[1] Arhivele Naţionale – Argeş, fond Inspectoratul Special de Românizare (ISR), dosar 1/1941-1942, f.n.

[2] Idem, fond Prefectura Argeş, dosar 8/1941, f. 243.

[3] Ibidem, f. 90.

[4] Ibidem, f. 166.

[5] Ibidem, dosar 401/1942, f. 75.

[6] Arhivele Naţionale – Argeş, fond Inspectoratul Special de Românizare (ISR), dosar 1/1941-1942, f.n.

[7] Idem, fond Prefectura Argeş, dosar 120/1942, f. 62.

[8] Ibidem, dosar 8/1941, f. 138, 153-155.

[9] Ibidem, dosar 120/1942, f. 3, 43,

[10] Ibidem, dosar 401/1942, f. 1-76.

[11] Ibidem, dosar 7/1942, f. 10, 76, 80

[12] Ibidem, dosar 8/1941, f. 223-244.

[13] Ibidem, dosar 8/1941, f. 197, 198.

[14] Ibidem, dosar 401/1942, f. 5.

[15] Arhivele Naţionale – Argeş, fond Inspectoratul Special de Românizare (ISR), dosar 1/1941-1942.

[16] Mihail Ilovici (n. 1910, Găeşti – d. 1983, Găeşti), fiul lui Teodor şi Sofia, a fost un eseist cunoscut pentru lucrările Negativismul tinerei generaţii, Bucureşti, 1934, Noua spiritualitate românească, (Constructivismul), Piteşti, 1942 şi Tinereţea lui Camil Petrescu, Bucureşti, 1971. A absolvit în 1933 Facultatea de Litere şi Filozofie a Universităţii din Bucureşti. În 1940, în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost mobilizat în Regimentul 89 Infanterie până în anul 1941 când este demobilizat datorită faptului că era profesor. La scurt timp este numit preşedinte al Comisiei de Revizuire a Evreilor de pe lângă Camera de Muncă Piteşti. Mai apoi fost avansat inspector special în cadrul Subinspectoratului „Muncă şi Lumină” pentru judeţele Argeş şi Olt. De la 30 iunie 1942, în locul rămas vacant este numit inspector special OCR pentru oraşul Piteşti, avocatul Anastasie Enăchescu din Piteşti, Şerban Vodă, 80.

[17] Arhivele Naţionale – Argeş, fond Inspectoratul Special de Românizare (ISR), dosar 5/1942.

[18] Idem, fond Prefectura Argeş, dosar 7/1942, f. 9.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

“Fii drăguţ cu arhiviştii. Ei te pot şterge din istorie“